Με εξαιρετικό ενδιαφέρον,,,

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Χτυπήστε το στρες με αλατοθεραπεία

Η παραμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένα σπήλαια με τοιχώματα από ορυκτό αλάτι προκαλεί αναζωογόνηση στο σώμα και το πνεύμα.

 

Εμφανίζεται δειλά δειλά και στην Ελλάδα μια νέα τάση καταπολέμησης του στρες, που κάνει θραύση σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Πρόκειται για την αλατοθεραπεία, μια εμπειρία αναζωογόνησης σώματος και πνεύματος, γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, η οποία ήρθε ξανά στο προσκήνιο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν παρατηρήθηκε ότι οι αλατωρύχοι εμφάνιζαν μειωμένα αναπνευστικά προβλήματα.
Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στη δημιουργία κλινικών αποκατάστασης κοντά σε παλαιά αλατωρυχεία. Ασθενείς με αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα κατέβαιναν καθημερινά στις στοές και παρέμεναν εκεί για 15-20 λεπτά χαλαρώνοντας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, με την κατάσταση των ασθενών να σημειώνει εμφανή βελτίωση. Σήμερα, η αλατοθεραπεία είναι γνωστή σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή της είναι η παραμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένα σπήλαια άλατος.
Το μυστικό κρύβεται στον αέρα των ειδικά διαμορφωμένων χώρων, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία αλατιού (ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο), τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής και των πόρων του δέρματος.
«Ενα αλατοσπήλαιο είναι φτιαγμένο από 40 τόνους ορυκτό αλάτι. Σαράντα πέντε λεπτά παραμονής σ' αυτό αντιστοιχούν με 3 ημέρες έκθεσης σε θαλάσσιο περιβάλλον.
Στόχος είναι η δημιουργία της ατμόσφαιρας ενός αλατωρυχείου με όλες τις φυσικές, χημικές, και ιαματικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του, προσαρμοσμένο όμως σε έναν χώρο προσιτό στους κατοίκους της πόλης», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βασίλης Μασούλας, ιδιοκτήτης του Crystalotherapy, του μοναδικού αλατοσπηλαίου στην Ελλάδα, στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, το Σύνταγμα (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος).
Και οι τοίχοι έχουν... αλάτιΜιλώντας για τα προτερήματα του αλατοσπηλαίου, ο κ. Μασούλας εστιάζει στο δάπεδο και στους θερμαινόμενους τοίχους... Τα τοιχώματα και η οροφή του Crystalotherapy είναι πλήρως καλυμμένα με τόνους ορυκτό αλάτι.
Τα κρυσταλλικά «βράχια» επικολλούνται με φυσικά υλικά με βάση το ρετσίνι και στηρίζονται με ξύλο, όπως και στα αλατωρυχεία. Το σπήλαιο διαθέτει θερμαινόμενο δάπεδο, σκεπασμένο με μείγμα ορυκτού αλατιού, 70% από ορυχεία του Πακιστάν και της Πολωνίας και 30% από τη Νεκρά Θάλασσα.
Ο αέρας είναι πλούσιος σε ευεργετικά ιόντα και ιχνοστοιχεία, ενώ διατηρεί την καθαρότητά του από βακτήρια και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς με τη χρήση ειδικού air-condition αλατωρυχείων. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κυμαίνεται από 180 έως 240C.
Οι φίλοι της αλατοθεραπείας πιστεύουν ότι το αλάτι συμβάλλει στην αντιμετώπιση: του υπερθυρεοειδισμού, των αναπνευστικών προβλημάτων (άσθμα, βρογχίτιδα κ.ά.), της υπότασης, των στομαχικών διαταραχών, των δερματοπαθειών, της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να συνέλθει μετά το τέλος κάποιας ασθένειας.
Δεν συνιστάται: Σε όσους έχουν αλλεργία στο ιώδιο, σε περιπτώσεις νεφροπάθειας, σε όσους έχουν δέκατα, πυρετό, ή γρίπη, διότι η υγρασία του σπηλαίου επιδεινώνει την κατάσταση.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΔΥΣΠΙΣΤΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗΤο αλάτι χρησιμοποιείται για διάφορες θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται από γιατρούς στο εξωτερικό.
Στη Ρωσία, μηχανισμοί διάχυσης άλατος είναι εγκεκριμένοι ως ιατρικές συσκευές από το υπουργείο Υγείας, ενώ στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου υπουργείου των ΗΠΑ αναφέρονται μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της αλατοθεραπείας. Τα περισσότερα νοσοκομεία χρησιμοποιούν αίθουσες άλατος για ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.
«Στο εξωτερικό η αλατοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ιατρική μέθοδος και πολλά νοσοκομεία διαθέτουν ένα τέτοιο σπήλαιο. Προς Θεού, δεν το προτείνουμε ως θεραπευτική μέθοδο. Υποστηρίζουμε ότι βοηθάει τον οργανισμό σε διάφορα επίπεδα, από τη σωματική ευεξία, μέχρι την αναγέννηση του δέρματος», εξηγεί ο κ. Μασούλας.
«Πολέμια» της εναλλακτικής μεθόδου αντι-στρες και των διαφορετικών μορφών θεραπείας είναι η κλασική ιατρική.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ίαση ασθενειών οποιασδήποτε μορφής πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές και μόνο γνωματεύσεις και θεραπείες.
Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να δοκιμάζονται ως διαφορετική εμπειρία ή ως τρόπος αναζωογόνησης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=1646616&tag=8400 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου