Με εξαιρετικό ενδιαφέρον,,,

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η κοινωνική μέριμνα είναι επιμελώς... αμελής

Δύο επιμελήτριες που θα έρχονται κάθε μέρα από τη Θεσσαλονίκη θα έχουν υπό την επίβλεψή τους τους δύο ανηλίκους της «υπόθεσης Αλεξ»

Στα μέσα της χρονιάς, το Εσπερινό Γυμνάσιο Βέροιας απέκτησε δύο καινούργιους μαθητές. Εδώ και λίγες μέρες οι δύο έφηβοι, αλλοδαποί αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, που καταδικάστηκαν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του μικρού Αλεξ, παρακολουθούν το απόγευμα τα σχολικά τους μαθήματα, ενώ το πρωί προσφέρουν κοινωνική εργασία σε ιδρύματα υπό την εποπτεία επιμελητών ανηλίκων.
Στα σπάργανα βρίσκεται ακόμα η εφαρμογή αυτού του νέου μέτρου σωφρονισμού, αφού εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία το 2003 και μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Ο 15χρονος που κατάγεται από την Αλβανία θα προσφέρει κάθε πρωί κοινωνική εργασία τεσσάρων ωρών στο Γηροκομείο της Βέροιας. Ο 14χρονος από τη Ρουμανία θα «εργάζεται» καθημερινά στο Κέντρο Μέριμνας για άτομα με ειδικές δεξιότητες της πόλης.
Αμφότεροι θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη επιμελητών ανηλίκων από τη Θεσσαλονίκη και όχι από τη Βέροια, αφού ο επιμελητής που υπηρετούσε στην πόλη συνταξιοδοτήθηκε και έκτοτε η θέση του παραμένει κενή, αν και έχει προκηρυχθεί πριν από έναν χρόνο.
Αντίστοιχα με τα δύο παιδιά στη Βέροια, υπό την επίβλεψη ειδικού επιμελητή θα τεθεί και ο 15χρονος Βορειοηπειρώτης που διαμένει στην Αθήνα, αλλά και ο έκτος καταδικασθείς, 17χρονος αδερφός των δύο Ελληνόπουλων, ηλικίας 14 και 15 χρονών, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης θα εγκλειστούν στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Πειραματικό μέτρο
Η εργασία των ανηλίκων ως αναμορφωτικό μέτρο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και ουσιαστικά «η υπόθεση Αλεξ» είναι το πρώτο σχετικό... πείραμα. Αυτό επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων, που δέχεται ότι αυτού του είδους το «σωφρονιστικό μέτρο» είναι στο ξεκίνημα της εφαρμογής του. Η αποτελεσματικότητά του, όμως, είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση, καθώς θεωρείται ότι απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία τόσο από τους ίδιους του επιμελητές όσο και από τους φορείς υποδοχής, γεγονός που στην περίπτωση των ανηλίκων δεν συμβαίνει.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Προβλέπονται 143 θέσεις, καλύπτονται μόνο οι 94
«Η επιλογή του φορέα, στον οποίο ο ανήλικος θα κληθεί να προσφέρει "υπηρεσία" γίνεται ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού, έτσι ώστε ο χαρακτήρας του μέτρου να είναι παιδαγωγικός», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Ευαγγελία Δελαβέκουρα, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδος και συνεχίζει. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν εκ των προτέρων καθορισμένοι φορείς στους οποίους μπορούμε να απευθυνόμαστε κι έτσι ο φορέας πρέπει κάθε φορά να αναζητηθεί εκ νέου από τον επιμελητή ανηλίκων.
Η αστική ασφάλεια των ανηλίκων κατά την παροχή της εργασίας, η επιλογή του χώρου που θα εφαρμοστεί το μέτρο έτσι ώστε οι ανήλικοι να μην εκτίθενται σε κίνδυνο, αλλά και να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, οι αρμοδιότητες που θα ανατεθούν και το ωράριο είναι μερικά από τα θέματα που επιβάλλουν την εκ των προτέρων έρευνα».Τραγικές ελλείψεις επιμελητών ανηλίκων καταγράφονται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξαιτίας αυτού, οι ανήλικοι της Βέροιας αντί να επιβλέπονται από επιμελητές της πόλης τους, θα επιτηρούνται από λειτουργούς της Θεσσαλονίκης.
Ο ένας και μοναδικός επιμελητής που υπηρετούσε στη Βέροια έχει συνταξιοδοτηθεί και η πλήρωση της θέσης σκοντάφτει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Υστερα από έναν χρόνο που έχει βγει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη θέση του επιμελητή ανηλίκων στην πόλη μας, δεν έχει γίνει τίποτα. Πρέπει το κράτος να επισπεύσει τις διαδικασίες, ειδικά στη Βέροια που μετά τα γεγονότα η κοινωνία είναι σαν ένα καζάνι που βράζει», τονίζει ο κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βέροιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων, οι οργανικές θέσεις είναι 143 για όλη την Ελλάδα. Από αυτές, όμως, καλύπτονται μόνο οι 94 σε ολόκληρη τη χώρα. Οι επιμελητές αναγκαστικά θα πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη μία πόλη στην άλλη, στερώντας από τα παιδιά την οικειότητα και τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να προσαρμοστεί σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα. «Η απόσπαση των δύο επιμελητριών, οι οποίες θα παρακολουθούν τα παιδιά, είναι τρίμηνη. Επειδή τα παιδιά δεν είναι δυνατό να μείνουν χωρίς την επιμέλεια ειδικού μετά το πέρας του τριμήνου, ο Δήμος Βέροιας θα προσπαθήσει να ανανεωθεί η απόσπαση», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Ο ρόλος του επιμελητή ανηλίκων είναι να καταγράψει όλο το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού, την κοινωνική και οικονομική του τάξη και να προσαρμόσει την τακτική του πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα επιβάλλεται να ενημερώνει τους δικαστές ανηλίκων για την εξέλιξη των παιδιών. Στόχος του είναι η ομαλή κοινωνική επανένταξη του ανηλίκου.

ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΛΟΥ
Σχολεία και επιμορφωτικά προγράμματα για ανηλίκους
Το Ιδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε αυτό βρίσκονται σήμερα περίπου 100 ανήλικοι, ενώ λειτουργούν σχολεία όλων των βαθμίδων. Επίσης, εκπονούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχοκοινωνικής στήριξης, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλους κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Η μητέρα των δύο Ελληνόπουλων, που εκτίουν τις ποινές τους εκεί, διαμαρτύρεται έντονα.

ΝΟΜΟΣ 3189/03
Τι ορίζει για την ανήλικη παραβατικότητα
Ο νόμος 3189/2003 αποτελεί το βασικό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας. Σύμφωνα με αυτόν, το ηλικιακό όριο αυξήθηκε στα 18 έτη (παλαιότερα ήταν στα 17) και το όριο της ποινικής ανευθυνότητας στα 13 (πριν ήταν τα 12 έτη). Μερικά από τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος είναι η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, η ανάθεση του ανηλίκου σε ιδρύματα ή σε επιμελητές και η παροχή κοινωφελούς εργασίας από τον ανήλικο. Η ποινή η οποία θα εκτίσει ο ανήλικος βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων ρυθμίζεται με ειδικές διατάξεις και αφορά τρεις ηλικιακές κατηγορίες. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών δεν υπόκεινται σε καμία απολύτως ποινική μεταχείριση. Οι ανήλικοι 8 έως 13 ετών θεωρούνται ποινικά ανεύθυνοι και δεν μπορούν να φυλακιστούν, παρά μόνο να τους επιβληθούν αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα. Τέλος, στους ανηλίκους από 13 μέχρι 18 ετών είναι δυνατό να επιβληθεί και η ποινή του περιορισμού σε ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα ή ίδρυμα, κάτι που εξαρτάται φυσικά από τη βαρύτητα της πράξης τους.

Γεωργιάννα Καλαϊτζόγλου - Κλάρα Γενιτσαριώτη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=2448833

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου