Με εξαιρετικό ενδιαφέρον,,,

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το νέο... πρόσωπο της γιόγκα

Η face yoga ή yotox είναι μια εναλλακτική μέθοδος εκγύμνασης των μυών του προσώπου, η οποία μειώνει τις ρυτίδες με τρόπο φυσικό χωρίς... νυστέρι ή ενέσεις botox και το κάνει να φαίνεται ξεκούραστο, λαμπερό και γεμάτο ενέργεια.

Η τάση που κάνει θραύση στην Αμερική αρχίζει να κάνει δειλά την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη face yoga ή για μερικούς yotox (από τις λέξεις yoga και botox).
Η νέα αυτή μέθοδος υπόσχεται βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και μείωση των ρυτίδων του προσώπου με τρόπο φυσικό χωρίς το... νυστέρι του πλαστικού ή τις ενέσεις botox.
Οσοι το δοκίμασαν υποστηρίζουν ότι βλέπουν αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, ενώ με καθημερινή εφαρμογή μέσα σε έξι μήνες μπορείτε να έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα για... τον καθρέφτη σας.
Η απαρχή της Face Yoga τοποθετείται στην Ινδία γύρω στο 4000 π.Χ. Ανήκει στο σύστημα της Hatha Yoga και οι τεχνικές της γυμνάζουν όλους τους μυς του προσώπου, απαλύνουν τις ρυτίδες ή καθυστερούν την εμφάνισή τους, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ δίνουν στο πρόσωπο την ενέργεια για να φαίνεται ξεκούραστο και λαμπερό.
Οι ασκήσεις προσώπου face yoga ενεργοποιούν βαθιά τους μυς και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που δεν γυμνάζονται εύκολα.

Στους αδένες«Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο, η γιόγκα δουλεύει πάνω στους αδένες, μέσα από ευθυγραμμισμένες αποστάσεις», εξηγεί ο κ. Μιχάλης Φιλίνης, επιμορφωτής Hatha Yoga. 
«Με τις σωματικές διατάσεις ασκούνται παράλληλα πιέσεις στους ενδοκρινείς αδένες. Μέσω της πίεσης έχουμε καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση, γεγονός που έχει θετική επίδραση σε ολόκληρο το λεμφικό μας σύστημα.
Κάνοντας ασκήσεις face yoga 3-4 φορές την εβδομάδα, μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα θεαματικά μέσα σ’ ένα διάστημα 4-5 μηνών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα σχολές yotox στην Ελλάδα.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος την τεχνική yoga και ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν».
Παρακάτω δίνονται μια σειρά από ασκήσεις face yoga, που περιέχουν σωματικές διατάσεις, τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης, αλλά και αναπνευστικές τεχνικές.

ΑΣΚΗΣΗ 1
Το άροτρο
Τοποθετείτε δύο στρώματα γυμναστικής στο πάτωμα, έτσι ώστε οι ώμοι να βρίσκονται πιο ψηλά από το κεφάλι σας.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πίεση στα μεσοσπονδύλια διαστήματα. Ξαπλώνετε ανάσκελα με τα πόδια λυγισμένα και τοποθετείτε τα χέρια σας παράλληλα με το σώμα (Α)
Ανεβάζετε σιγά-σιγά τα πόδια προς το κεφάλι κρατώντας τα τεντωμένα (Β) και προσπαθείτε να τα φέρετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κεφάλι έτσι ώστε να ακουμπήσουν τα δάχτυλα στο πάτωμα (Γ). Κρατάτε τη μέση σας με τα χέρια και κατόπιν τα τεντώνετε δένοντάς τα σε αντίθετη φορά με τα πόδια (Δ).

Μένετε σε αυτήν τη στάση μετρώντας από 12 μέχρι 24 αναπνοές, ανάλογα με την αντοχή σας.
Οφέλη: Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος, αφού αιματώνεται όλη η περιοχή γύρω από το πρόσωπο. Επιπλέον, η άσκηση αυτή λειτουργεί ανακουφιστικά και τονώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ απαλύνει τους τυχόν πόνους στον αυχένα.

Προσοχή: Η άσκηση αυτή δεν ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από σκολίωση, κύφωση ή μετατόπιση στους σπονδύλους. Γενικά, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό επιμορφωτή γιόγκα για να κάνετε σωστά την άσκηση. 

ΑΣΚΗΣΗ 2
Το λιοντάρι
Κάθεστε στο στρώμα γυμναστικής πάνω στα γόνατα σας. Κλείνετε τα μάτια και παίρνετε μια βαθιά εισπνοή (Α). Στη συνέχεια, εκπνέετε από το στόμα βγάζοντας τη γλώσσα έξω τεντωμένη και κοιτάτε με τα μάτια όσο πιο ψηλά μπορείτε (Β). Η αίσθηση που πρέπει να έχετε είναι ότι ανοίγει το πρόσωπό σας. Επαναλαμβάνετε 5 φορές.
Οφέλη: Η πρακτική αυτή «ανοίγει» όλη την αναπνευστική οδό, βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και εκτονώνει την ένταση από το πρόσωπο. Το δέρμα σας γίνεται πιο λείο και η επιδερμίδα σας φαίνεται αναζωογονημένη, αφού τεντώνονται άψογα όλοι οι μύες του προσώπου. Γυμνάζει επίσης την περιοχή γύρω από τα μάτια.

ΑΣΚΗΣΗ 3
Η στάση του πτώματος
Ξαπλώνετε στο στρώμα γυμναστικής και χαλαρώνετε το σώμα σας, προκειμένου να δώσετε ένταση αποκλειστικά στο πρόσωπο (Α). Σφίγγετε τους μυς του προσώπου σας, σουφρώνετε τα χείλη και συνοφρυώνετε ολόκληρο το πρόσωπο (Β). Εκπνέετε και επιστρέφετε στη θέση ηρεμίας. Επαναλάβετε 5 φορές.
Οφέλη: Συσπώνται όλοι οι μύες του προσώπου, αιματώνεται ολόκληρη η περιοχή, με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες. Το δέρμα με την αιμάτωση τρέφεται καλύτερα και δείχνει ξεκούραστο, νεότερο και υγιές.

ΑΣΚΗΣΗ 4
Στήριξη στο κεφάλι
Κάθεστε στο στρώμα γυμναστικής σε στάση εμβρύου και σχηματίζετε με τα χέρια μια «φωλιά» για να τοποθετήσετε το κεφάλι σας (Α). Βάζετε το κεφάλι μέσα στη «φωλιά» και προσπαθήστε να ακουμπάει στο στρώμα η γωνία του μετώπου σας. Το πίσω μέρος του κεφαλιού θα πρέπει να ακουμπά τις παλάμες σας. Συγχρόνως ανασηκώνεστε ελαφρά πατώντας στα δάχτυλα των ποδιών (Β). Στη συνέχεια, σηκώνεστε αργά σαν να περπατάτε με τα πόδια πάνω στο στρώμα, ισιώνετε τα γόνατα και σηκώνετε ψηλά τη λεκάνη (Γ). Προσπαθήστε να σηκώσετε εντελώς τα πόδια σας από το πάτωμα και ανεβάστε τα, λυγισμένα προς τα πάνω. Τα γόνατα να βρίσκονται στο ύψος του στέρνου σας περίπου (Δ).
Οφέλη: Βοηθά στην καλή υγεία της επιδερμίδας μέσα από την αιμάτωση του κεφαλιού.
Προσοχή: Ατομα υπερτασικά, υπέρβαρα ή με προβλήματα στον αυχένα θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή την άσκηση. ασκηση 5
Σημεία πίεσηςΣτο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 107 βελονιστικά σημεία τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ροή των υγρών και των ενεργειών μέσα στον οργανισμό. Στο πρόσωπο εντοπίζουμε τα εξής σημεία πίεσης: Δύο σημεία στις έξω άκρες των ματιών (Α). Δύο σημεία αριστερά και δεξιά της μύτης λίγο πιο πάνω από τα ρουθούνια (Β). Δύο σημεία που εντοπίζονται στα φρύδια (Γ). Δύο σημεία που εντοπίζονται δεξιά και αριστερά του μετώπου στους κροτάφους (Δ). Δύο σημεία που εντοπίζονται πάνω από τους κροτάφους (Ε).
Με μικρές μαλακές κινήσεις, σπρώξτε το δέρμα του προσώπου προς τα πίσω σαν να το σιδερώνετε. Ασκήστε πίεση στα σημεία και νιώστε την ενέργεια του δέρματός σας να απελευθερώνεται. Ξεκουράζει το πρόσωπο, επιδρά θετικά στο κυκλοφορικό, μειώνει φυσικά τις ρυτίδες, αφού αιματώνεται ολόκληρη η περιοχή.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=6000877

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου