Με εξαιρετικό ενδιαφέρον,,,

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Είδαν και απόειδαν και έγιναν εθελοντές πυροσβέστες

Μετά τις φωτιές του 2007 και το σεισμό του 2008 οι κάτοικοι, μη βλέποντας καμία βοήθεια από την πολιτεία, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας εθελοντικό σώμα.

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προσπαθούν να αναπτύξουν μέτρα αυτοπροστασίας από τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές, αφού το κράτος αδυνατεί να τους προστατέψει. Οι κάτοικοι του Δήμου Βραχναίικων στον νομό Αχαϊας αυτοοργανώθηκαν και επιχειρούν να μπαλώσουν τα... κενά της πολιτικής προστασίας.
Δημότες και δήμος θέλουν να είναι σε θέση να δώσουν μία χείρα βοηθείας σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού ή ακόμα και... ανεμοστρόβιλου, γι αυτό και δημιούργησαν τη Δημόσια Επιχείρηση Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΔΕΚΥΠ). Εξήντα εθελοντές δημότες έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα, θέλοντας να είναι από μόνοι τους σε θέση να προστατέψουν ό,τι τους έχει απομείνει και να αποφύγουν καταστροφές ανάλογες των προηγούμενων χρόνων.
«Από το κράτος, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά ούτε και μετά τον σεισμό πέρυσι τον Ιούνιο. Οι εξαγγελίες των αρμοδίων ήταν φτερό στον άνεμο», λέει ο κ. Βασίλης Τογαντζής, δήμαρχος Βραχναίικων.
«Γι αυτό τον λόγο πρέπει να δράσουμε σαν τοπική κοινωνία και να συνενωθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι σ' αυτή την εθελοντική προσπάθεια. Σκοπεύουμε να έρθουμε σε συνεννόηση και με τον Δήμο Βουπρασίας, που επλήγη πρόσφατα από το καταστροφικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου. Εν τω μεταξύ, έχουμε κοινοποιήσει τη δράση μας στο υπουργείο Εσωτερικών και περιμένουμε μήπως και μας δοθεί κάποια οικονομική ενίσχυση».
Οι εθελοντές της ομάδας Δασοπυρόσβεσης - Αναδάσωσης του Δήμου Βραχναίικων είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Κοινή προσπάθεια. 
Σύσσωμοι οι κάτοικοι του Δήμου Βραχναίικων έχουν στρατευθεί σε μια κοινή προσπάθεια με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.), προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τόσο τους όμορους δήμους όσο και να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» σε όσους τους έχουν... ξεχάσει.
«Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές και τον σεισμό του Ιούνη αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δημιουργήσαμε έναν Εθελοντικό Πυροσβεστικό - Διασωστικό Σταθμό», εξηγεί ο κ. Κώστας Πλατυκώστας, πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βραχναίικων. «Είναι ένα πρωτόγνωρο οργανωτικό σχήμα. Απαρτίζεται από το τμήμα της Δασοπυρόσβεσης - Αναδάσωσης, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 25 εθελοντές του Δήμου Βραχναίικων, και το τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών και Αμεσης Βοήθειας, στο οποίο μέχρι τώρα έχουμε 33 εθελοντές διασώστες πρώτων βοηθειών».
«Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι ο αριθμός των εθελοντών, μετά και το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου στη Βουπρασία, θα αυξηθεί. Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε παραμελημένοι από το κράτος. Θέλουμε να μπορούμε να αντιδράσουμε εμείς οι ίδιοι σε περιπτώσεις καταστροφών και να μη φτάσουμε στο σημείο να κινδυνεύουν όχι μόνο οι περιουσίες μας, αλλά και η ίδια μας η ζωή», τονίζει ο δήμαρχος Βραχναίικων.

Η υποδομή
Οσοι δημότες συμμετέχουν εθελοντικά σ' αυτή την προσπάθεια έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στο Διεθνές Κέντρο Δασοπυροσβεστών στα Ριζώματα Ημαθίας. Η υλικοτεχνική υποδομή που έχει αποκτήσει μέχρι τώρα ο δήμος επιτρέπει να στηθεί κατασκηνωτικός χώρος με όλες τις απαραίτητες παροχές, όπως νερό και φαγητό, για 80 σεισμοπαθείς, ενώ ο πυροσβεστικός σταθμός έχει επιχειρησιακή δυνατότητα για τη ρίψη 27.000 λίτρων νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου